Gedachtenspinsels (blog)

(On)feilbaar geheugen

Onfeilbaar geheugen

Ik ben werkzaam als administratief medewerker in de ‘Socio-Culturele non-profit sector’.

Ik ben een administratieve duizendpoot met oog voor detail en op werkvlak ben ik een krak in het onthouden van gegevens en informatie. Dagdagelijks passeren er honderden namen mijn gezichtsveld die ik op wonderbaarlijke wijze blijf onthouden. Ik ken hele lijsten met nummers en bijhorende organisaties uit mijn hoofd. Als mijn collega’s me bijvoorbeeld aanspreken over een bepaalde klant of dossier ben ik steeds op de hoogte, ik weet waarover het gaat en heb direct de benodigde informatie ter mijner beschikking. Mentaal bezit ik deze informatie en kennis en op vaktechnisch gebied sla ik alle informatie op die ik tegenkom, ook al wil ik het niet onthouden of zijn het zelfs nutteloze gegevens.

Feilbaar geheugen

Hoe sterk en onfeilbaar mijn geheugen in het werkveld is, des te meer laat mijn geheugen mij op persoonlijk vlak in de steek. Mijn geheugen is op persoonlijk vlak heel feilbaar. Zo slaag ik er niet in om mij nog heel veel van vroeger te herinneren. Mijn kindertijd bestaat slechts uit gememoriseerde foto’s en flarden leuke en minder leuke herinneringen.

Ik ben 29 jaar en toch kan ik me slechts bitter weinig herinneren van mijn kindertijd én jeugd. Zelfs mijn herinneringen van 5 tot 10 jaar geleden zijn beperkt…

Deze week ging ik met één van mijn beste vriendinnen iets drinken. Ze haalde herinneringen naar boven van onze eerste keer nieuwjaar samen vieren, de overgang van 2010 naar 2011. Bepaalde dingen die ze vertelde herinnerde ik me nog levendig en soms vertelde ze dingen die me vaag bekend in de oren klonken maar die ik mezelf niet meer kon herinneren. Naarmate ik er verder over nadacht voelde ik dat ze correct waren en bij elk detail dat ze aanhaalde merkte ik dat de puzzelstukken voor mij meer en meer in elkaar passen. De herinnering werd weer één geheel. Ik werd die avond behoorlijk met mezelf en vooral met mijn geheugen geconfronteerd.

Waarom heb ik zo weinig herinneringen van mijn verleden? Is er een reden waarom mijn geheugen op persoonlijk vlak faalt en heeft het ‘misbruik’ daar iets mee te maken? Maar waarom ervaar ik dan op mijn werk geen moeilijkheden? Integendeel zelfs, hoe sterk mijn geheugen is op gebied van werk, des te meer faalt het op persoonlijk vlak.

Ik ga op zoek naar antwoorden op mijn vragen, indien iemand de kennis of wijsheid bezit, reageer gerust.

Cleo Coralie

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s